Wat is een beveiligingsaudit

Wat is een beveiligingsaudit?

Een beveiligingsaudit is in feite een onafhankelijke beoordeling op individuele basis van het beveiligingsniveau in een bedrijf. Er zijn een aantal verschillende soorten audits die verschillende auditors hebben, verschillende auditors hebben verschillende doeleinden voor verschillende audits, enz. Om de rol van een auditor volledig te begrijpen en wat te verwachten van de audit, is het noodzakelijk om te begrijpen wat beveiliging is.

Informatiebeveiliging verwijst naar de bescherming van informatie tegen ongeoorloofde toegang, manipulatie of vernietiging. Het is een interdisciplinair vakgebied dat onder meer software, netwerk-, computer- en fysieke beveiliging omvat. Om gegevens en informatie te beschermen, zal een auditor een aantal verschillende tests uitvoeren om te verifiëren dat de systemen naar behoren werken. Een auditor kijkt mogelijk naar het proces dat het systeem gebruikt om gegevens op te slaan en op te halen, en naar hoe het de integriteit van de gegevens controleert. Naast het onderzoeken van het systeem, zullen ze ook controleren of alle informatie en bestanden in het systeem zijn versleuteld zodat onbevoegde gebruikers er geen toegang toe kunnen krijgen.

Fysieke beveiliging verwijst naar de bescherming van de gegevens die zich op de fysieke machine bevinden. Dit omvat de fysieke veiligheidsmaatregelen voor de machines, zoals sloten, archiefkasten, firewalls en andere beveiligingsfuncties die voorkomen dat onbevoegde gebruikers toegang krijgen tot de machine. Daarnaast zal een fysieke beveiligingsaudit ook kijken naar de informatietechnologie die de machine gebruikt om gegevens op te slaan en op te halen. De auditors zullen controleren of de machine correct toegankelijk is via verschillende soorten toegangscontrolemechanismen. Een bestand kan bijvoorbeeld worden vergrendeld en vervolgens worden ontgrendeld door middel van codering. Ook zal een auditor kijken hoe het systeem de logbestanden opslaat, zodat als er informatie verloren gaat, deze snel en zonder verlies van belangrijke informatie kan worden hersteld.

Informatietechnologiebeveiliging verwijst naar de bescherming van de informatie die op de machine is opgeslagen. Het wordt meestal gedaan door een expert in het veld die de machine en zijn processen begrijpt. Om de informatie goed te beschermen, zal een bedrijf vaak iemand inhuren om zowel de machine als de informatietechnologie te auditen. Daarom zullen de meeste beveiligingsaudits niet alleen de fysieke beveiliging van de machine testen, maar ook de informatietechnologie waarmee deze kan functioneren.

Als het gaat om de verschillende soorten auditors die voor dit soort audits werken, zijn er veel verschillende bedrijven en organisaties die audits kunnen uitvoeren op verschillende soorten systemen. Om een ​​audit uit te voeren, moet een auditor eerst informatie verkrijgen over het systeem en het type audit dat hij wil doen. Nadat ze de informatie hebben ontvangen, moeten ze een test op het systeem uitvoeren om de verschillende beveiligingsniveaus die erin bestaan ​​te bepalen. Als ze eenmaal hebben bepaald naar welk beveiligingsniveau ze kijken, kunnen ze hun test doen. Ze zijn misschien op zoek naar specifieke problemen of aandachtspunten.

Bij verschillende soorten testen kan worden gekeken naar de software die in het systeem wordt gebruikt om beveiligingsproblemen op te sporen, zwakke plekken te identificeren en te testen of er controles zijn waarmee het systeem kan worden beheerd. Bovendien zal de auditor zoeken naar gebieden van het systeem die onvoldoende beveiligd zijn, zodat de audit zwakke punten en gebieden die niet zo veilig zijn aan het licht brengt. Enkele van de resultaten die door de beveiligingsaudit zullen worden geproduceerd, bevatten ook aanbevelingen over hoe het systeem kan worden verbeterd. De aanbevelingen zullen manieren bevatten waarop een systeem kan worden verbeterd, zodat het efficiënter en met minder risico werkt.