Hoe een fabriek te kopen

Maar liefst vijfennegentig procent van alle bedrijven in België is in privébezit. Dit betekent dat de eigenaar heeft besloten om zijn of haar eigen bedrijf te openen, hetzij om geld te verdienen, hetzij om sociale, morele of religieuze redenen.

Er zijn een aantal redenen waarom sommige mensen besluiten om hun eigen bedrijf te starten, maar velen van hen kunnen worden gegroepeerd in twee basisgroepen: het verlangen om rijk te worden of om de wereld te redden. Als je de wereld wilt redden of rijk wilt worden, is er geen betere plek om te beginnen dan in België.

De Belgische economie is gebaseerd op een mix van landbouw, industrie en diensten. Het is zelfs een van de best ontwikkelde landen van Europa, waar je in bijna elke bedrijfstak banen kunt vinden. De meest populaire industrieën zijn productie, voedselverwerking, textiel, elektrische, chemische, farmaceutische en technische industrie.

Bedrijven in België groeien al geruime tijd. Dit komt deels doordat veel mensen het land niet willen verlaten, maar er zijn ook meerdere factoren, zoals de groei van de wereldeconomie, een vergrijzende bevolking en een relatief laag geboortecijfer. België is de afgelopen decennia meer verstedelijkt geworden, omdat meer mensen naar de hoofdstad zijn verhuisd om te profiteren van de geweldige arbeidsmarkt. Er zijn bijvoorbeeld twee grote banken in Brussel - Commerzbank en Société Générale - en meer dan een dozijn internationale banken.

Belgische bedrijven hebben duizenden mensen in dienst, dus zelfs een klein bedrijf heeft een groot personeelsbestand. De meeste grote bedrijven hebben een lopende band of fabriek in België. Ze huren meestal lokale arbeiders in om hun productiewerk te doen.

Belgische bedrijven leveren een breed scala aan producten aan de rest van Europa. In feite komt het grootste deel van hun exportopbrengsten uit Europese goederen. Ze importeren ongeveer driekwart van al hun elektrische apparaten, terwijl het grootste deel van hun textiel, kleding en schoenen en textiel in Europa wordt gemaakt. Bijna al het Belgische voedsel wordt geïmporteerd en de meeste landbouwproducten komen uit het buitenland.

België is een van de meest stabiele en veilige landen van Europa.